Digitalizarea Federației Române de Kaiac Canoe a fost realizată cu sprijinul financiar al SNN Nuclearelectrica SA

Federatia romana de kaiac canoe

28/09/2022

Investiţii importante în renaşterea kaiacului românesc, pentru creşterea performanţelor în rândul tinerilor sportivi

Conform unui sondaj Eurobarometru, 6 din 10 români nu fac deloc sport. Lipsa de timp şi a banilor, dar şi lipsa infrastructurii necesare sunt printre cel mai des invocate motive pentru care românii nu practică niciun sport, arată un comunicat de presă transmis redacţiei.

Potrivit sursei citate, activităţile de recreere care presupun mişcare fizică sunt ultimele pe lista de priorităţi a românilor preocupaţi de supravieţuire, fiind considerate un lux. Lipsa activităţii fizice pe termen lung cauzează predispoziţie spre obezitate, diabet, boli cardiovasculare, care se reflectă ulterior în costurile pe care statul le are cu serviciile medicale. Practicarea sportului în sine poate genera o transformare în bine în societatea în care trăim, atât din perspectivă economică, dar şi socială, prin crearea de comunităţi care să atragă talente şi să promoveze starea de bine fizică şi mentală.

În acest context, INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate se implică în creşterea performanţelor sportive ale tinerilor care vor să ducă mai departe tradiţia şi renumele kaiacului românesc. REKARO – Programul „Renaşterea kaiacului românesc” are drept scop consolidarea bazelor materiale deficitare ale Centrului Naţional Sportiv de la Bascov, ale cluburilor şcolare sportive cu secţii de kaiac, pentru a creşte apetitul copiilor pentru acest sport de performanţă. În paralel, INACO se ocupă de asigurarea condiţiilor de educaţie pentru juniorii din loturile naţionale, introducerea noilor tehnologii în kaiac, evaluarea şi antrenamentul mental al sportivilor de perspectivă cu specialişti de profil care să contribuie la succesul pe termen lung al generaţiilor tinere.

„Ivan Patzaichin, Toma Simionov, Sanda Toma, Agafia Constantin, Tecla Marinescu, Ion Bîrlădeanu sunt nume de referinţă ale kaiacului românesc. Dacă vrem ca ele să nu devină singulare, avem nevoie să investim în acest sport care să cultive talentele existente deja. Bazele sportive actuale sunt însă la limita precarităţii, iar sportivii şi antrenorii lor fac eforturi uriaşe pentru a menţine la standarde decente acest sport cu tradiţie care, de atâtea ori, ne-a făcut să ne simţim mândri că suntem români”, declară Andreea Paul, fondatoare şi preşedintă INACO.

În demersul de reabilitare a bazei sportive de la Bascov, judeţul Argeş, INACO a atras sponsori preocupaţi de îmbunătăţirea condiţiilor în care se antrenează viitorii campioni de kaiac-canoe. Reţeaua hypermarketurilor CORA îşi oferă sprijinul prin donarea de articole de obiecte şi produse de igienă şi articole de lenjerie pentru confortul sportivilor care îşi fac antrenamentele la CNS Bascov.

„Ne face plăcere să le fim alături sportivilor din Complexul Naţional Bascov-Budeasa prin parteneriatul cu INACO. Programul REKARO este despre renaştere, despre restartul necesar în toate domeniile, proces la care ne dorim să participăm, de câte ori avem ocazia, prin propriul nostru program, #Bine din inimă. Este aşadar un pas mic, dar din inimă, de la Cora, şi, sper, un pas mare pentru echipa Complexului Sportiv Naţional Bascov – Budeasa. Susţinem performanţa în toate domeniile, mai ales în sport, şi le dorim kaiaciştilor şi canoiştilor să aibă rezultate pe măsura efortului lor”, a spus Camelia Popescu, Director PR & PA Cora România.

De asemenea, în parteneriat cu Federaţia Română de Kaiac Canoe (FRKC), INACO a achiziţionat bărci de kaiac pentru cadeţii mici (12-14 ani) cu sprijinul companiilor Grampet Group, Fibercon Components şi din resurse proprii, şi a livrat 300 l de vopsea în culorile tricolorului, oferite de Graphtec Constanţa, pentru a moderniza tribunele. Pe 12 septembrie au început lucrările de remediere, curăţare, spălare şi vopsire a tribunelor, astfel încât la următoarea competiţie naţională, baza sportivă să arate la standarde competiţionale decente, aşa cum merită antrenorii, instructorii şi copiii din toată ţara care vin la Bascov.

„Federaţia Română de Kaiac Canoe (FRKC) este în permanenţă conectată la tendinţele mondiale în pregătirea sportivilor. Vrem să ţinem ,,strocul” (ritmul) cu ce se întâmplă pe plan mondial. Metodele de pregătire sunt din ce în ce mai sofisticate. Dacă acum 10 ani, antrenorul era implicat aproape în totalitate în pregătirea sportivilor, acest lucru este imposibil de realizat în prezent. Echipa tehnică trebuie să includă medici specialişti în sport, psihologi, preparatori fizici, biochimişti, kinetoterapeuti şi alţii. Schimbarea în permanenţă a distanţelor de concurs a determinat o specializare foarte strictă pe zonele de antrenament. Acesta implică o atenţie specială pentru a găsi soluţii optime de pregătire pentru calităţile fiecărui sportiv, pentru a obţine rezultatele cele mai bune. Acest lucru este posibil numai dacă putem identifica şi lucra cu specialiştii cei mai potriviţi în disciplinele noastre”, susţine Ioan Bîrlădeanu, preşedintele FRKC.

Un alt partener puternic care se alătură în susţinerea programului „Renaşterea kaiacului românesc” este Fundaţia Superbet, care susţine timp de un an şi jumătate parteneriatul INACO cu SportPSY. Planurile INACO vizează următorul nivel pentru sportivii din cadrul Federaţiei Române de Kaiac Canoe: furnizarea de specialişti care să se ocupe de antrenamentul mental al sportivilor de performanţă.

„Susţinem Federaţia Română de Kaiac-Canoe în demersul său de a creşte şi de a forma noi generaţii de sportivi de performanţă. Dorinţa noastră comună este să readucem Kaiacul Românesc în elita Kaiacului Mondial şi de a vedea din nou tricolorul fluturând pe podiumul Jocurilor Olimpice din 2024”, declară Tiberiu Simulescu, Director General SportPsy1.

„Rezultatele sportive de excepţie ale unei ţări rămân pentru totdeauna în istoria ei. Este motivul pentru care Fundaţia Superbet se implică în construirea unei noi generaţii puternice de tineri sportivi, care doresc să facă performanţă. Atingându-şi propriile obiective, ei vor reuşi implicit să reaşeze România în rândul ţărilor campioane. Cu acest gând am ales să devenim sponsor principal al programului „Renaşterea kaiacului românesc”, afirmă Augusta Dragic, preşedinte al Fundaţiei Superbet.